Именуват нова улица в район “Западен, разбра Plovdiv24.bg.  В сайта

...
</TD
>Именуват нова улица в район “Западен, разбра Plovdiv24.bg.  В сайта
Коментари Харесай

Кръщават улица в Пловдив на бележит лекар, отдал любовта си на дъщерята на Христо Ботев

Именуват нова улица в регион “Западен ", разбра Plovdiv24.bg .  В уеб страницата на община Пловдив е оповестен план в предложение на въпросната пътна права, която се намира в кв. “Христо Смирненски ".

Предложението, което би трябвало да стои един месец за обществено разискване, е по предложение на районния кмет до Общинския съвет, след получени писма от 204 притежатели на парцели, граничещи с улицата. Според документа тя би трябвало да се именува " Д-р Христо Аджаров “ в символ на благодарност и почитание към този изтъкнат българин.

Д-р Христо Аджаров е забележителна фигура в пловдивската история, прочут със своя принос към медицината и пристрастеността си към обществената правдивост. Роден през 1882 година в гр. Карлово. След като приключва медицина в София, той става изтъкнат представител на българската здравна общественост, като доктор и учител в разнообразни лечебни заведения и университети в цялата страна. Христо приключва Мъжката гимназия с цялостно отличие. След това е изпратен като държавен стипендиант да учи медицина във Виена.

След довеждане докрай специализира хирургия и акушерство при международно известни професори. Тъй като дължи образованието си на българската страна обаче, доктор Аджаров се зарича постоянно да работи в държавни здравни заведение. Връща се в България и стартира да работи като шеф на хирургическото поделение в Плевен, а след това е изместен за шеф на държавната болница в във Видин.

През пролетта на 1901 година се среща с дъщерята на Христо Ботев – Иванка. Двамата се влюбват от пръв взор и още на идващия ден афишират годежа си. Но любовта им е обречена.

Доктор Аджаров е дълготраен шеф на Хирургичното поделение на Пловдивската държавна болница. През 1924 година е назначен за основен доктор на болничното заведение и остава на тази служба в продължение на 28 години. Участвал е в три следващи войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата международна, като дивизионен хирург с чин майор. От 1928 година е назначен за член на Висшия медицински съвет в София, на който пост остава до закриването му след 9 септември 1944 година

Извършил е някои неповторими з своето време интервенции, измежду които и първата сърдечна интервенция в Европа. Той е доктор от международна големина и с него постоянно са се съветвали сътрудници от цяла Европа. След Димитър Кудоглу, Христо Аджаров е вторият по величина донор в Пловдив. Той работи интензивно и в битката против туберкулозата. През 1918 година основава комитет за построяването на противотуберкулозна болница. Събрани са доста средства, като една огромна част от тях са дарени персонално от семейство Аджарови (съпругата му Йова също се занимава с благотворителност).

Построени са Нервна и Психиатрична клиника. Само за павилиона за костна туберкулоза Аджаров в началото подарява 10 хиляди златни лв.. В знак на признателност този павилион е кръстен на негово име, а на входа му е сложена паметна плоча.

Според писмото на пловдивчани - с изключение на респект към велика българска персона, кръщаването на улица на доктор Христо Аджаров би имало и на практика изгоди за града. Като изтъкнат доктор и професор, доктор Аджаров има забележителна роля в развиването на здравната общественост в Пловдив и приносът му продължава да се усеща и до през днешния ден. Кръщавайки улица на негово име, ние освен ще признаем неговите достижения, само че и ще вдъхновим бъдещите генерации медицински експерти да следват неговите стъпки.

Освен това, като бранител на обществената правдивост и тъждество, наследството на доктор Аджаров служи като увещание за значимостта на тези полезности за построяването на по-добро и по-справедливо общество. Почитайки името му с улица, можем да вдъхновим нашите жители да отстояват тези правила и да работят за по-светло бъдеще за всички българи.

А хората положили подписа си в поддръжка на тази самодейност (сред тях професори, доктори, лекари, юристи, инженери и общественици), в допълнение показват необятно публикуваната благодарност и почитание към доктор Аджаров и неговия принос към българското общество.

Поради всички тези аргументи твърдо имаме вяра, че доктор Христо Аджаров заслужава да бъде почетен с тази чест, а точно улица на негово име и то в гр. Пловдив в непосредствена непосредственост до няколко академични лечебни заведения. “, допълват пловдивчани в писмото си до управлението на община Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР